Meny Stäng

Asylboende

Asylboende eller ABT (anläggningsboende tillfälligt) som det också kallas, är Stora Sköndals boende för asylsökande till Sverige. Här finns 92 platser med boende i alla åldrar inkluderat många familjer.  De asylsökande som inte själva kan hitta bostad får bo på ABT-boende under asylprövningen som i dagsläget tar lång tid. De som får sin asyl beviljad stannar ofta kvar på asylboende fram till att de blir kommunplacerade. Vi jobbar på uppdrag av Migrationsverket.

Hos Stora Sköndal bistår vi de boende i kontakt med skola, sjukvård, arbetsförmedlingen, Migrationsverket och andra myndigheter. Vi arbetar nära den ideella föreningen AKTION som består av en grupp fantastiska och engagerade volontärer som hjälper med arbetet runt integration; de håller bland annat i svenskundervisning, språkcafé, matlagning, yoga/avslappning, förälder/bebis-grupp och olika helgaktiviteter så som utflykter, fester och fika med dans och lek. Andra samarbetspartners består bland annat av ABF (utbildning till våra svensklärare, material), Studiefrämjandet (kolonilottsodling), Cykelfrämjandet (cykelkurs inkluderat trafikregler), sportklubbarna i Sköndal (innebandy, handboll, fotboll), Farsta Sports Camp och Miljöverkstaden. Vi värnar om våra samarbetspartners och tillsammans stödjer vi nyanlända att hitta rätt i det svenska samhället.

Läs om vår asylodling i tidningen Farsta Sköndal.

För mer information om asylprocessen, se Migrationsverkets hemsida.

Om du vill veta mer om vår ABTverksamhet är du välkommen att kontakta Jenny Möllergren, verksamhetschef. Är du intresserad av att bli volontär? Läs mer här.